Welke basisolie past bij mijn huid?

Welke basisolie past bij mijn huid?

Er zijn zoveel verschillende plantoliën op de markt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je wilt graag je huid op een natuurlijke manier ondersteunen, maar hoe kan je nou kiezen tussen als die super oliën?!

Om alle oliën in 1 blog te bespreken lijkt me wat fanatiek, dus ik ga de verschillen tussen 3 oliën uitleggen, namelijk:

  • Jojoba olie
  • Rozenbottel olie
  • Kokosolie 

Je kan een vette plantolie gebruiken voor allerlei verschillende toepassingen. Van massageolie tot een heerlijke voedende huidolie, of als draagolie om een etherische olie in je huid te smeren.

Vette plantoliën zijn verzachtend, hydraterend, vullen tekorten aan in de huid en kunnen een bijdrage leveren bij de behandeling van eczeem en psoriasis. Het is altijd belangrijk om een olie van goede kwaliteit te kiezen. Dit zodat er zoveel mogelijk stoffen van de plant behouden blijven in de olie.

  • alle vette plantoliën bevatten therapeutische eigenschappen
  • vette plantoliën verhogen de absorptie van etherische oliën in de huid
  • alle koudgeperste, zuivere plantoliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en andere nutriënten.

Vette plantoliën komen voor in zaden en vruchten. Deze oliën zijn de bescherming van de plant tegen andere stoffen en dienen als energie zodat de zaden kunnen ontkiemen en er nieuwe bomen of struiken kunnen groeien. 


Plantoliën bevatten veel verschillende stoffen. Elke stofje dat in de olie zit geeft de olie zijn unieke eigenschappen. Verder bepalen de vetzuren in de olie hoe dik deze is en of deze makkelijk door de huid dringt. Hier de verschillende soorten vetzuren op een rijtje


Verzadigde vetzuren - Komen met name voor in dierlijk vet, zuivel en een paar plantaardige oliën, namelijk kokosolie en palmolie. Dit kan je zien doordat deze oliën vast zijn bij kamertemperatuur. Wanneer kokosolie in aanraking komt met je huid smelt deze direct.


Enkelvoudig onverzadigde vetzuren - komt veel voor in plantoliën, het zijn in veel vetten de belangrijkste vetzuren. Vooral olijf-, amandel-, zonnebloem-, en sesamolie bestaan voor het grootste deel uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Bij kamertemperatuur zijn deze oliën altijd vloeibaar. Ons lichaam maakt deze oliën ook zelf aan, ze zorgen ervoor dat de huid niet uitdroogt. Daardoor is dit soort olie erg geschikt voor de droge huid, voor de acne huid dan weer niet zo.


Meervoudig onverzadigde vetzuren - Deze stoffen komen voor in verschillende plantoliën. Oliën met veel meervoudig onverzadigde vetzuren zijn zeer vloeibaar en voelen ‘droog’ aan op de huid. Het nadeel aan deze oliën is dat ze snel beschadigd raken door licht, lucht en vocht. Ze oxideren snel en worden dan ranzig. Deze kan je dus het best in de koelkast bewaren!


Essentiële vetzuren - Deze vetzuren worden niet door het lichaam aangemaakt. Je moet deze binnenkrijgen via voeding of dus door een vette plantolie op de huid te smeren. Je kan deze vetzuren indelen in Omega-3 en Omega-6. Je moet ongeveer 2x zoveel Omega-6 binnenkrijgen dan Omega-3

Ik ga verder niet in op de therapeutische werking wanneer je de oliën in zou nemen. Nu gaat het over de werking wanneer je de oliën aanbrengt op de huid. 


Je huid produceert zelf sebum, of talg, dit bestaat uit vetzuren. In de pubertijd is dit vaak wat ontregeld en wanneer je ouder wordt neemt de productie juist wat af. Hierdoor krijg je dus huidveroudering. Een natuurlijke vervanger voor dit talg zijn vette plantoliën. Hoe meer cellen in de huid gevoed worden door goede plantoliën, hoe beter de huid vocht vasthoud en uitdroging tegengegaan wordt. Zodra er tekorten ontstaan, kunnen celmembranen beschadigd worden.


Viscositeit

De ene olie is dikker dan de andere. Een dikkere olie voelt vetter aan en trekt niet zo lekker in als een dunnere olie. Dit heeft te maken met de aanwezige vetzuren. Een olie met veel verzadigde vetzuren dringt minder snel in de huid dan een olie met meervoudig onverzadigde vetzuren. Verder is de viscositeit deels afhankelijk van de temperatuur, zoals je eerder kon lezen over kokosolie!


Jojoba olie

Jojoba is strikt genomen geen olie, maar een was. Deze wordt geperst uit de zaden van de woestijnstruik. Vroeger gebruikten de indianen deze was al om het leer soepel te houden, in de cosmetica wordt het nog niet zo heel lang gebruikt.

De noten aan de jojoba struik bevatten 50-60% was. Na het koud persen blijft er nog 20% van de was achter, deze worden er met oplosmiddelen uitgehaald. Maar dit wordt niet in de cosmetica toegepast. Het mooie aan jojoba olie is dat deze niet oxideert, deze kan dus niet ranzig worden. Jojoba is geel van kleur en zo goed als geurloos. Het wordt ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Naast verschillende vetzuren en zuuresters bevat jojoba ook een kleine hoeveelheid vitamine E en mineralen. 


Jojoba olie is:

  • ontstekingsremmend
  • licht verkoelend
  • talgregulerend
  • beschermend
  • hydraterend
  • gladmakend
  • verzachtend
  • huidverstevigend

Jojoba is geschikt voor alle huidtypen, doordat deze talgregulerend is. Bij een vette huid zal de olie goed worden opgenomen en de huid glad maken. Een droge huid zal gevoed worden, en beschermd tegen vochtverlies. 

Jojoba is niet zo geschikt als massageolie, omdat deze niet goed glijdt.


Jojoba olie is de enige olie die niet geschikt is om in te nemen! De maag en darmen verteren jojoba niet.


Rozenbottel olie

Rozenbottel worden voor allerlei verschillende toepassingen gebruikt. De bottels kunnen gedroogd worden om hier thee van te maken, verder worden ze ook wel gebruik in jam of siroop. De bottels hebben een tonisch effect, ze kunnen inwendig gebruikt worden bij vermoeidheid. Rozenbottels bevatten een hoge dosis vitamine C, daarnaast bevatten ze veel carotenoïden, dit geeft de bottels de rode kleur


Om olie te maken van rozenbottels moeten deze eerst gedroogd worden, daarna worden ze opengebroken om alle zaadjes eruit te halen. Wanneer dit is gebeurd worden ze gemalen en koud geperst. Rozenbottels geven maar weinig olie, namelijk maar zo’n 8%. Koudgeperste, ongeraffineerde rozenbottelolie is rood/oranje van kleur en ruikt vrij sterk. Naast carotenoïden, essentiële oliën, mineralen en vitaminen bevat rozenbottelolie veel transretinolzuur. Dit zorgt ervoor dat de olie zulke geweldige eigenschappen heeft!

  • hersteld beschadigde huid, zoals zonnebrand
  • stimuleert celvernieuwing
  • stimuleert collageenproductie
  • vervaging van pigmentvlekken
  • bestrijdt rimpels
  • hydraterend
  • verzachtend bij littekens

Rozenbottel is vooral geschikt voor de wat oudere of droge huid. Breng een kleine hoeveelheid aan en masseer goed in. Je zal zien dat kleine kraaienpootjes verminderen, pigmentvlekken worden lichter en je huid ziet er stralend uit! Ook bij striae na een zwangerschap kan je rozenbottelolie smeren. Doe dit 2x per dag voor tenminste 3 maanden om effect te krijgen.


Rozenbottelolie is kort houdbaar. Bewaar de fles in de koelkast voor maximaal 3 maanden.


Kokosolie

Kokosolie is strikt genomen dus geen olie, maar een vet. Dit omdat deze bij kamertemperatuur hard is. Zo gauw kokosolie in aanraking komt met je huid smelt deze.

Bij een kokospalm denk je waarschijnlijk aan witte stranden, een koel zeebriesje en dan die heerlijke kokosgeur. Bij ongeraffineerde kokosolie zit deze heerlijke geur nog in de olie, bij de geraffineerde variant niet. Kokosolie kan geperst worden uit verse of gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Geperst uit het verse vruchtvlees geeft de beste kwaliteit. De meeste kokosolie wordt geperst uit gedroogd vruchtvlees, dit omdat dit een stuk goedkoper is. Kokosolie van gedroogd vruchtvlees ruikt minder sterk.

Ongeraffineerde kokosolie is een rijke bron van de anti-oxidant vitamine E en nog een aantal andere stofjes die onder andere cel veroudering tegengaan. 

Kokosolie is

  • bruinend
  • maakt de huid soepel
  • ontspannend
  • verzachtend
  • verkoelend
  • jeuk stillend
  • licht hyraterend

Deze bijzondere olie is geschikt voor alle huidtypen. Vooral een droge huid profiteert van kokos vanwege de licht hydraterende werking. Wanneer je kokosolie mengt met jojoba is deze ideaal voor gebarsten handen en voeten.

Kokosolie is ongeveer 2 jaar houdbaar.


Wanneer je een basisolie wil proberen, doe dan altijd eerst een paar druppeltjes in je elleboogholte om te zien hoe je huid reageert. Zie je na 20 minuten niks? Dan vind je huid de olie helemaal prima!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd