Wat is een etherische olie

Je hoort de term regelmatig voorbij komen, etherische of essentiële olie. Maar wat is het nou eigenlijk? 

Voordat we op de olie uitkomen, eerst even een stukje geschiedenis. Al van oudsher worden kruiden en planten gebruikt voor cosmetische en aromatische doeleinden. De Egyptenaren gebruikten schoonheidsproducten en parfums op basis van kruiden zoals: mirre, kaneel, ceder en jeneverbes. Dit was alleen voor de elite weggelegd. De Grieken gebruikten deze kruiden om er oliën en zalven van te maken. Pas in de middeleeuwen werd ontdekt hoe het destilleren in z'n werk ging en werden etherische oliën gemaakt. Toen begrepen de mensen nog niet hoe het nou kon dat de olie hielp, ze keken simpelweg naar de vorm en kleur van een plant en bepaalden zo het doel. Geel was voor de lever, blauw stond voor kalmeren en rood juist voor verwarmend. 

Nu weten we veel meer over de bestandsdelen van etherische oliën en kunnen zo dus ook uitleggen waarom de olie doet wat hij doet.

Een plant bevat verschillende actieve bestandsdelen. Een zeer bekende is cafeïne in de koffieplant. Etherische oliën zijn een van die actieve bestandsdelen van een plant. Alle aromatische planten bevatten etherische olie. De olie is zeer geconcentreerd, voor bijvoorbeeld 10 ml citroen olie is 30 kilo citroenen nodig!

Een etherische olie wordt gekregen door de plantenmassa te destilleren. Hete stoom wordt langs de planten geleid. Door de stoom breken de klieren open waar de olie in zit, deze wordt meegenomen met het stoom. Het water en de olie worden opgevangen en gescheiden van elkaar. Zo heb je een etherische olie, deze bevat dus de actieve stoffen van heel veel planten in een klein flesje. Daarom zijn de oliën erg sterk en zijn vaak een paar druppels al voldoende om verschil te maken.

Etherische oliën zijn kostbaar, omdat er veel planten voor nodig zijn. Daarom worden veel stoffen chemisch nagemaakt. Ze ruiken ongeveer hetzelfde als de natuurlijke variant, maar hebben geen positief effect op het lichaam! Hoe vaak komt het niet voor dat je een fijne geurkaars aan hebt en daar juist hoofdpijn van krijgt! Dit komt doordat je de chemisch nagemaakte geur inademt en je lichaam hier tegen in opstand komt! Oliën worden verwerkt in parfums, geurkaarsen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Overal om je heen dus! 

Er is veel kwaliteitsverschil tussen verschillende merken etherische oliën. Hier komt binnenkort een leuke blog over, om je te helpen kiezen welke nou voor jou geschikt is!

1 reactie

  • Graag zou ik willen weten welke etherische olie voor mij geschikt is voor.
    Alvast bedankt

    Antónia

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd