Pepermunt, een alleskunner!

Wij zijn laatst weer eens uit eten geweest, heerlijk dat het nu weer spontaan kan! Na een heerlijk diner ga je naar de kassa om af te rekenen en jawel hoor, daar staan de welbekende pepermuntjes! Dit heeft meerdere redenen. Misschien bevatte jouw gerecht een lekkere teen knoflook, dan is zo'n pepermuntje zeker welkom. Maar ook omdat pepermunt een gunstig effect heeft op de spijsvertering worden ze dus na het diner aangeboden. Al heeft dat pepermuntje waarschijnlijk geen natuurlijk extract in zich maar de chemische variant, dus dit zal geen effect hebben op de spijsvertering.

De pepermuntplant is er in zeer veel verschillende soorten. Dit plantje groeit overal ter wereld en staat ook overal bekend om zijn geweldige eigenschappen! Munt is een van de oudste geneesplanten in de wereld en heeft in de oudheid een belangrijke plaats ingenomen. Bij de Grieken werd pepermunt bij maagklachten en urinewegproblemen ingezet. Bij hoofdpijn werden de bladeren op de slapen en het gezicht gelegd. De Romeinen en Egyptenaren waren vooral bekend met de werking op de spijsvertering.

Pepermunt dankt zijn werking aan de menthol die de plant en dus de etherische olie bevat. Menthol is krampstillend, verkoelend en verdovend. Hierdoor is pepermunt voor veel verschillende klachten in te zetten!

Wanneer je pepermunt in de diffuser doet zal je merken dat je je beter kan concentreren en minder vermoeid bent. Pepermunt mengt heel fijn met citrus oliën, rozemarijn, eucalyptus of den. Wanneer je verkouden bent kan je een mengsel van munt, eucalyptus en den in de diffuser doen om je luchtwegen te ondersteunen.

Doordat munt ondersteunend werkt voor de spijsvertering kan je deze inzetten wanneer je last hebt van krampen of misselijk bent. Dit kan je doen door de olie in te nemen in een capsule (alleen onder begeleiding van aromatherapeut!) of door verse pepermunt thee te drinken. Dit bevat een heel lage dosering werkzame stoffen, dus dit is minder effectief dan de etherische olie. Pepermunt werkt ontspannend op de spieren rondom de maag en darmen, daarom wordt het afgeraden om deze olie te gebruiken wanneer je veel last hebt van zure oprispingen.

Verder kan je pepermuntolie op de huid gebruiken. De olie is verkoelend en verlicht jeuk. Wanneer je last hebt van een koortsblaar kan je hiervoor pepermuntolie inzetten. Verwerk het in een lipbalsem om zo het virus te bestrijden. Je leest hier alles over in de volgende blog! Wanneer je last hebt van (spannings)hoofdpijn kan je een druppel pepermunt op de slapen smeren. Dit werkt sneller dan een paracetamol! Dit doordat de moleculen van de olie erg klein zijn en dus snel opgenomen kunnen worden. 

Genoeg redenen dus om deze alleskunner in huis te halen!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd