Do's & Don'ts met etherische oliën

Etherische oliën worden steeds populairder. Het zijn pure geuren zoals de natuur het bedoeld heeft. Alleen heeft dit ook zijn kanttekening. Doordat ze zo puur zijn is het niet 'baat het niet, schaad het niet'. In deze blog vertel ik je alles over etherische oliën. Wat is het nou precies en wat kan je er wel en juist niet mee doen!

Je hebt vast wel een herinnering met betrekking tot een bepaalde geur. Vers gebakken brood, net gemaaid gras. Het krijt op school toen er nog krijtborden waren. Geur kan veel gevoelens bij je oproepen. Heb je een plezierige herinnering met een bepaalde geur,dan geeft deze geur jou een positief gevoel. Daarentegen geeft een nare herinnering je direct stress wanneer je die geur weer ruikt. Geur heeft veel kracht en zo kan je een etherische olie dus inzetten om positieve gevoelens op te roepen! Geur wordt verwerkt in het limbisch systeem, een deel van de hersenen waarin emoties en gevoelens worden verwerkt. Hierdoor beleef je dus een geur!

Etherische oliën zijn mengsels die soms uit meer dan 500 verschillende inhoudsstoffen bestaan. Al deze stoffen hebben een bepaalde uitwerking, zowel fysiek als mentaal. We gaan niet alle stoffen bespreken, dan wordt het geen blog maar een boek. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat een olie niet alleen een lekker geurtje is. Doordat het allerlei verschillende stoffen bevat heeft het dus een uitwerking op je lichaam. 

Het maakt voor de etherische olie zelfs uit waar de plant is gegroeid. Een lavendel plantje uit je eigen tuin of eentje die in Frankrijk in de bergen heeft gestaan hebben totaal verschillende omstandigheden gehad. Dit heeft invloed op de inhoudsstoffen van de olie. 

Hoe kan je een etherische olie gebruiken?

  • In de diffuser: dit is een mooie manier om bijvoorbeeld 1 druppel etherische olie langzaam tot je te nemen. Een deel van de druppel gaat verloren doordat je niet alles inademt. Een ander deel van de druppel komt wel in je lichaam terecht en heeft hier dus een uitwerking op. Doordat het op deze manier langzaam tot je komt heeft je lichaam ook de tijd om de stoffen in de etherische olie weer af te breken. Wanneer je een olie verdampt heeft dit ook direct invloed om je emoties, zoals je hierboven al kon lezen. Verder kun je etherische oliën verdampen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Schimmels en bacteriën maken dan geen kans!
  • Op de huid: veel oliën mogen op de huid gesmeerd worden, maar dan wel verdund met bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie. Dit is een hele mooie manier om olie te gebruiken als parfum of om je huid wat extra verzorging te geven. Je kan een badolie maken om te ontspannen na een stressvolle dag. Verder kan je een wonderzalf maken voor allerhande huidirritaties of bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Etherische oliën kunnen je huidherstel ondersteunen. Wanneer je een etherische olie puur op je huid smeert kan deze irritatie geven zoals jeuk, roodheid of zelf een blaar wanneer het om een hete olie gaat. Dus kijk altijd goed naar de olie en wat je hiermee wilt bereiken voordat je deze op je huid smeert.
  • Inwendig: Dit is een manier die je niet moet toepassen zonder uitgebreide kennis van etherische oliën. Doe dit alleen wanneer er een duidelijke reden voor is en onder begeleiding van een geschoolde aromatherapeut!

Wanneer je een etherische olie wilt gaan inzetten is het altijd raadzaam om je hierover in te lezen of op een andere manier informatie in te winnen. Zeker wanneer je medicatie gebruikt of zwanger bent zou ik altijd om advies vragen!

Wil jij graag een etherische olie aanschaffen? Je kan altijd contact met mij opnemen zodat we samen kunnen kijken wat bij jouw wensen past.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd