DIY: Lipbalsem

Ik mag graag mezelf wat extra verzorgen, de ene keer betekent dit een heerlijke bodybutter maken, de andere keer juist een extra'tje voor mijn lippen. Om een fijne lipbalsem te krijgen heb ik meerdere pogingen moeten doen! Mijn vriendinnen vonden dit absoluut niet erg, want zij mochten lekker smeren en testen! Uiteindelijk heb ik een samenstelling gekregen waar ik zelf erg tevreden over ben. De lipbalsem is hard in het bakje, maar zo gauw je even met je vinger er overheen gaat wordt hij wat vloeibaar zodat hij prima te smeren is. Doordat hij niet te zacht is gebruik je nooit teveel lipbalsem, want dat is absoluut niet nodig bij zo'n mooi, puur product! 

Je kan eindeloos variëren met etherische oliën, net wat jij fijn vind ruiken natuurlijk. Ik heb zelf steeds citrus oliën gebruikt. Deze zijn fototoxisch, wat betekent dat je huid gevoeliger is voor UV. Maar doordat er maar een paar druppels in zitten en je maar een kleine hoeveelheid smeert heb ik hier nooit last mee gehad.

Ook kan je er voor kiezen om juist oliën te gebruiken om een koortslip te bestrijden. Mijn keuze hierin is gegaan voor pepermunt, tea tree, lavendel en helichrysum. Stuk voor stuk oliën waar het herpesvirus niet blij van wordt! Uiteraard kan je ook hierin variëren met oliën die bij jou passen.

Alle basisoliën moeten worden verwarmd, zodat ze goed mengen. Elke olie/was heeft zijn eigen smeltpunt. Let er op dat het niet te warm wordt, want dan kunnen de goede eigenschappen van de olie verloren gaan en is je lipbalsem minder effectief. Verwarm dus altijd Au-Bain-Marie.

Wat heb je nodig:

 • Bijenwas
 • Cacaoboter
 • Sheaboter
 • Kokosolie

Bijenwas:

Het smeltpunt van bijenwas ligt rond de 65 graden. Bij een graad of 40 begint het al wat vloeibaarder te worden. Bijenwas voeg je vooral toe om ervoor te zorgen dat je lipbalsem stevig blijft wanneer deze klaar is. Vind je de lipbalsem dus niet smeerbaar genoeg, voeg dan volgende keer minder bijenwas toe!

Cacaoboter:

Het smeltpunt van cacaoboter ligt rond de 35 graden. Een stuk lager dus dan de bijenwas. Daarom voeg je cacaoboter pas later toe. Cacaoboter is hydraterend en rijk aan vitamine E. Ideaal voor je huid dus

Sheaboter:

Het smeltpunt van sheaboter ligt rond de 27 graden, deze smelt dus eigenlijk al zo gauw je hem aanraakt! Sheaboter geeft een diepe hydratatie aan de huid en zorgt dat deze soepel blijft.

Kokosolie:

Het smeltpunt van kokosolie ligt rond de 24 graden. Deze is dus helemaal snel vloeibaar wanneer deze in contact komt met je huid.  Kokosolie bevat veel vitaminen, mineralen en vetzuren. En deze ruikt natuurlijk super lekker!

Nu natuurlijk het heerlijke recept voor je eigen lipbalsem!


Benodigdheden

Hoeveelheid

Bijenwas

6 gram 

Cacaoboter

3 gram 

Sheaboter

7 gram 

Kokosolie

26 gram 

 

 1. Zet een pannetje op een laag vuur en zet hier een kleine glazen kom of een smeltpan in
 2. Voeg 6 gram bijenwas toe en laat dit rustig smelten
 3. Voeg 3 gram cacaoboter toe en laat dit rustig smelten en mengen met de bijenwas
 4. Voeg 7 gram sheaboter toe en laat dit rustig smelten en mengen met de rest van de ingrediënten
 5. Voeg 26 gram kokosolie toe en laat dit rustig smelten en mengen met de rest van de ingrediënten
 6. Roer het mengsel rustig door tot alles goed door elkaar is en laat het iets afkoelen. Let er wel op dat het niet stolt.
 7. Voeg eventueel etherische oliën toe
 8. Doe je lipbalsem in een blikje of lipbalsemkoker.

Ik maak van dit recept 4 blikjes van 10 ml lipbalsem. Leuk dus om te maken voor jezelf en om weg te geven. Vinden de mensen om je heen vast niet erg!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd