5 manieren om lavendel olie te gebruiken

Een van de meest bekende etherische oliën is toch wel lavendel. Wanneer je iemand vraagt wat lavendel voor effect heeft zal je altijd wel ‘ontspannen’ als antwoord krijgen. Maar lavendel kan voor zoveel meer dingen ingezet worden, vandaar deze blog! 

Als iemand graag met etherische oliën wil beginnen raad ik altijd, onder andere, lavendel aan. Niet iedereen kan de geur direct waarderen, maar de olie is zó veelzijdig dat hij gewoon niet kan ontbreken in je huishouden. Eerst even wat meer informatie over lavendelolie voordat we verder gaan.

Lavendel is een groenblijvende, houtachtige struik van ongeveer 1 meter hoog met grijsgroen blad en mooie paarsblauwe bloemen op een lange stengel. Er zijn verschillende soorten lavendel, vooral in het Middellandse Zeegebied, maar de belangrijkste producent is toch wel Frankrijk.

De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'lavera' dat 'wassen' betekent. De Romeinen gebruikten het vaak in hun bad routine, en er wordt gezegd dat ze door hen zijn geïntroduceerd in Engeland, waar het snel een favoriet was. Lavendel werd op de vloer gestrooid, zo verspreidde de geur wanneer je er overheen liep. Tegenwoordig wordt de (chemische nagemaakte) geur vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen, parfums en schoonheidsproducten.

Lavendelolie wordt verkregen door stoomdestillatie van de bloeiende toppen van de lavendelplant. Er zijn verschillende soorten lavendel, maar de uitleg die hier volgt gaat over ‘Lavandula Angustifolia’.

Lavandula Angustifolia bevat alcoholen, esters, monoterpenen, oxiden en ketonen. Dit zijn grofweg de werkzame stoffen, zij zorgen ervoor dat lavendel een bepaalde werking heeft op lichaam en geest.

 

Deze stoffen hoef je natuurlijk niet uit je hoofd te leren, maar dit verklaard dus wel waarom een etherische olie zo’n groot effect kan hebben!

Lavendel kan een krampstillende werking hebben, kan ontspanning geven, pijnstilling, celvernieuwing en kan een reinigende werking hebben.

 

 

 

1 - Doe een paar druppels lavendel, eventueel gecombineerd met kamille, in je diffuser. Op deze manier bevordert lavendel het bewustzijn en een gevoel van tevredenheid, je voelt je meer ontspannen!

2 - Heb je een kleine brandplek op je huid? Doe hier een druppel lavendel op en bedek de plek met een koele, natte doek. Zo trekt de olie diep in de huid, koel je de plek en zal de pijn verminderen. Bij ernstige brandwonden ga je uiteraard gewoon naar de dokter!

3 - Wanneer je last van stress hebt kan je zelf een badolie of badzout maken met lavendel. Neem 100 gram epsomzout en voeg hier 3 druppels lavendel aan toe. Doe dit zout vervolgens in je water voor een ontspannen bad. Doe nooit direct de druppels etherische olie in je badwater, olie lost namelijk niet op in water en blijft er dan op drijven. Zonde van je olie en het kan huidirritatie geven op die manier.

4 - Voeg 1 druppel lavendel toe aan een nieuwe tube mascara! Zo ruikt je mascara niet alleen super lekker, doordat je deze vervolgens op je wimpers doet zal je na verloop van tijd merken dat je sterkere, langere wimpers krijgt!

5 - Maak een heerlijke body olie die bij jouw huid past. Neem bijvoorbeeld een flesje jojoba olie, voeg hier wat druppels lavendel, frankinsence en geranium aan toe. Zo heb je een rijke, voedende olie waar jouw huid van gaat stralen!

Ben jij al fan van lavendelolie? Laat me in een reactie weten hoe jij lavendel gebruikt!

3 reacties

  • Fantastisch !!

    Monique
  • Het snoeisel van de struikjes doe ik onderin de stofzuiger,bij het stofzuigen komt de geur iedere keer vrij.Bevalt ons goed.Zakjes droogbloemen boven ons bed,in een kussensloopje naast me.In de zak van het winter of zomerdekbed.Multi nzetbaar.

    Mieke Berghout
  • Ik gebruik lavendelolie om mijn huid te kalmeren bij insectenbeten. En een druppel op mijn kussen om lekker te slapen.

    Wies Garcia

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd